Att kombinera strategier

När vi under hösten jobbade intensvit med lässtrategier för att öka läsförståelsen och medvetenheten om text insåg jag efter ett tag att det kunde vara ett väldigt bra sätt för att underlätta elevernas förståelse när det gällde problemlösning i matematik. Det kunde vara ett sätt att ge eleverna ett redskap att nå fram till matematiken.

När vi jobbar med matematik så utgår vi ifrån problemlösningsstrategie enligt Polya som innehåller 4 steg.

1. Förstå problemet, återberätta gärna med egna ord.
2. Planera lösningen – har jag löst något liknande problem? Kan jag rita, göra en tabell, eller pröva mig fram eller…Välja räknemetod
3. Genomför planen
4. Granska resultatet – Kan svaret vara rimligt? Har jag svarat på frågan? Kan man få fram svaret på annat sätt?

poyla

När vi jobbade som mest intensivt med lässtrategierna insåg jag vilket fantastiskt redskap det blev om man kombinerade de två strategierna. Jag introducerade det genom att plocka fram en uppgift på tavlan som bestod av mycket text.

Vi började med spågumman. Vad är det för text? Vad kan vi förvänta oss? För att sedan jobba med detektiven och fundera över om det var några svåra ord som hindrade oss. När vi hade gjort det kunde vi konstatera att nu hade vi jobbat med första punkten för problemlösning. Vi förstod nu problemet. Därefter använde vi oss av frågeapan och ställde frågor till texten. Vad vet vi? Vad frågar de efter? Med hjälp av de frågorna kunde eleverna börja sortera sin information. Det var dags att försöka lösa problemet. Välja metod och genomföra den. Cowboyen var en god hjälp när vi tillsist sammanfattade problemet och kontrollerade om vi svarat på frågan.

Det här har vi fortsatt att jobba med. Eleverna har oftast koncentrerat sig på att använda detektiven och frågeapan. Det har gjort stor skillnad, på kort tid. Det märks framförallt genom att frågorna, när elever behöver hjälp, har ändrat karaktär. Från att frågorna till mig formulerades ”Jag förstår inte” till ”Jag förstår inte det här ordet, vad betyder det?”

Nu har vi kommit förbi ett hinder eller rättare sagt, hittat redskap som gör att var och en kan ta sig över dem och istället lägga kraft och fokus på matematiken.

3 reaktioner på ”Att kombinera strategier

  1. kentlundgren 27 mars, 2014 / 11:34

    Tack för intressant text kring en välstrukturerad och klok metod för att lösa (matematiska) problem. Jag vävde in din text i en text som jag skrivit tidigare kring lässtrategier, ungefär samma ämne http://storify.com/kentlundgren/lasstrategier . Gillar att försöka se samband mellan olika men liknande metoder och din text gjorde att jag såg nya spännande samband!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s