Helhet och struktur gör att bitarna lättare faller på plats

För att inte drunkna i alla de små delar som läraryrket består av har min väg varit att se helheten. Det ställde sig på sin spets när det var dags för mig att ta ett uppdrag som i första läget verkade vara ett uppdrag som krävde mycket mer jobb än 100%. Det blev en reflektion om det på bloggen Läraravtryck när det var min dag att skriva:

24 elever  från 5 olika klasser som skulle bli en grupp. En lärare som efter 2 månader skulle skriva omdömen som på något sätt skulle ge en vink om vart eleven befann sig och ett nytt betygssystem som skulle användas för första gången i år 6. Undervisa i 8 ämnen och därmed också sätta betyg i lika många efter ungefär 4 månader. Hur löser man det?

 

 Läraren, det var jag. Jag funderade på hur i hela friden jag skulle lösa det uppdrag som just där och då kändes det som helt omöjligt att reda ut! Så här efteråt är jag väldigt glad för att jag fick det uppdraget. Jag var nämligen tvungen att tänka om. Inte helt om men göra en ordentlig förändring. Jag hade tränat en hel del på att utgå från kunskapskraven för att sedan jobba mig vidare till det central innehållet, läst det mesta som skolverket hade gett ut (det var under den hösten som mycket av materialet kom) och det var jag glad för. Glad för att jag hade tänkt på det sättet och inte stirrat mig blind på det centrala innehållet. Helheten blev lösningen! Jag gick igenom alla kunskapskraven i de ämnena jag undervisade i och sorterade in dem i ett dokument vilket gjord att jag fick en bra överblick över vart vi skulle.

2014-04-13_1954

 Utifrån kunskapskraven kunde jag sedan bygga 6 teman som vi jobbade med under året. Teman där eleverna skulle få möjlighet att utveckla sina förmågor,  jag skulle få möjlighet att se på vilket sätt de kunde visa dem och vi skulle ha jobbat med alla kunskapskraven.

Där hade jag mitt tydliga varför vi gjorde det vi gjorde. Nästa steg var att titta på undervisningen. Vad skulle vi göra och på vilket sätt. Det var många av mina käpphästar som fick stryka på foten. Bra saker som jag hade jobbat med i många år, väldigt bra saker var för sig men de fungerade inte nu i den undervisningen som skulle ge de här eleverna möjlighet att nå målen. Jag fick vända och vrida på varje del jag stoppade in i undervisningen. ”Ger det här eleverna förutsättningar att förstå vad vi gör? Ger det eleverna förutsättningar att utveckla förmågorna i kunskapskraven? Ger det mig möjlighet att få syn på elevernas förmågor och formativt bedöma elevernas arbeten och undervisningen?” Om svaret blev ja på alla frågorna så använde jag mig av det. Det innebar mer förarbete och tänk kring uppgifterna men det innebar också mindre efterarbete än tidigare. Jag hade betydligt färre uppgifter men där varje uppgift fyllde fler syften. Året hjälpte mig att höja blicken och se ett helhetsperspektiv. Helhetsperspektiv och att få väldigt bra koll på kunskapskraven i mina ämnen.

Det har gjort att det blir allt enklare att fånga de där trådarna som dyker upp när man minst anar det. Jag insåg att det är det här som gör att jag ofta tänker ”vilken tur att det här hände just nu, det passar perfekt in i det vi gör”. Det är nog inte tur. Det är ett helhetsperspektiv som gör det så mycket lättare att fånga stunden och göra sammanhangen tydliga för eleverna och som gör att vi kan knyta ihop ämnen och förmågor. Det var en utflykt i fredags som väckte de här tankarna till liv. Vi besökte Kulturarvcentrum Småland och när vår guide pratade utifrån sitt perspektiv fick jag flera tillfällen att knyta ihop det tillsammans med det vi hade pratat om tidigare under läsåret. Vi fick förstås chansen att knyta i hop det med det vi jobbat med i vårt tema, det var ju det vi önskade när vi åkte dit!

Integrerad undervisning som hela tiden bygger vidare på det man gjort istället för att addera till sak efter annan. Det tror jag leder till större förståelse för eleverna och betydligt mindre stress för mig som lärare. Jag tycker dessutom att det blir lättare att få alla bitar att falla på plats i kunskapspusslet!

/Therese

ps. med inspiration från det utvidgade kollegiet blev det en del 2 i att planera undervisningen: Planeringen som hjälper mig att se helheten d.s

 

 

4 reaktioner på ”Helhet och struktur gör att bitarna lättare faller på plats

 1. Åsa Söderström 14 april, 2014 / 08:04

  Bra att du tydliggör hur du jobbar! Man kan känna igen sig i allt eller delar och få ny insikt om hur var och en kan åstadkomma en egen strukturerad helhet.

  Gilla

  • thereselinner 14 april, 2014 / 08:18

   Att sätta ord på det har blivit ett sätt att låta tankarna vandra och kommat tillbaka! Att möta andras reaktioner gör att tankarna växer. Och det är lärande!
   NI är viktiga, ni i det utvidgade kollegiet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s