Föräldrautbildning om Lgr 11

Jag brukar använda föräldramöten till att visa föräldrarna det vi gör och hur vi gör det. Det kan vara hur vi räknar kort division, problemlösningsstrategier eller kunskapskrav. I år har det blivit ett annat upplägg eftersom jag har haft presentation för alla föräldrar, då vi på våra föräldramöten samlar alla föräldrar först innan vi går vidare till respektive klassrum. Vid de träffarna för f-2 och 3-6 har jag presenterat Lgr 11, kunskapskrav, förmågor och the big five på 15 minuter. Därefter har det varit ett fullt program av andra frågor. Jag fick önskemål från föräldrar om en fördjupningskurs vilket jag tyckte var en strålande idé!

Föräldrarutbildning
Välkomna till en kväll där alla föräldrar som önskar får möjlighet att få mer kunskap om dagens skola!
Det har skett många förändringar i skolan under de senaste åren. Våra kunskapskrav och betyg är ett tydligt exempel på det. Vilket kan göra att det är svårt att känna igen sig. Under kvällen kommer vi att:
– titta på skillnader mellan betygssystem
– titta närmare på kunskapskrav och förmågor
– ha Workshop – jobba med uppgifter som eleverna möter
– ha tid för att ställa frågor och föra diskussioner

 

Vi började med att titta på de olika betygssystemen som har varit och vilka skillnader det är på dem. Det är lätt att översätta dagens betyg till 1-5 gradering utifrån sin egen erfarenhet och det blir tokigt om man tänker att E är lika mycket värt som en 1:a var förr eftersom det är system som inte går att översätta.

Därefter tittade vi på the big 5 och funderade på vilka förmågor som man använder varje dag.Det blev intressanta diskussioner vid borden och vi kom även in på vilka förmågor framtiden kan tänkas kräva. När vi hade tittat på dem så gick vi över till att jobba med en uppgift som kräver många av förmågorna. En uppgift som skulle vara ett exempel på det som eleverna jobbar med i skolan. Jag hämtade den från skolverkets material Dino

.dino_1dino_2

Föräldrarna fick även de tillhörande faktatexterna och jobbade sedan med uppgiften. När de hade hunnit diskutera den fick de se elevsvar som var exempel från materialet. Elevsvaren var blandade på ett papper och uppgiften var att se hur de skulle placera in dem i en skala beroende på hur utvecklade svaren var. Precis den här uppgiften har jag gjort med elever tidigare. Det som hände då var att eleverna kunde ge massor av tips på hur de mest välutvecklade svaren kunde utvecklas vidare. Eleverna och jag skapade då en bild över hur man kan tänka kring att utveckla sina svar. Den bilden pratade föräldrarna och jag om.

enkel

För att visa samband mellan betygskriterierna och exempel på hur det skulle kunna se ut hade jag tryckt upp exempel på att visa samband ur kommentarmaterialet till kunskapskraven i Geografi. Föräldrarna fick tre olika texter om kunskapskravet om samband.

” I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad”

geograf

De fick sedan diskutera vilken text som hängde i hop med vilket kunskapskrav. Se pp ovan. Mycket intressanta diskussioner.

Kvällen avslutades med en frågestund. Eftersom vi var så många så att det blev möjlighet till många frågor och diskussioner under hela kvällens gång så var det inte så många frågor kvar till slutet.

För min egen del var det väldigt givande att få ta del av alla de funderingar som föräldrar har om skolan och få en möjlighet att förklara och visa exempel på hur vi jobbar. Vill vi ha med föräldrarna och visa att vi är en proffesion att lita på tror jag det är viktigt att bjuda in till att få ta del av dagens skola. Inte för att kunna ta över pedagogens roll utan för att kunna lita på den. Okunskap leder till att alla åsikter grundas i den egna skolgången och det har hänt en hel del sedan dess. Det kunde vi konstatera när kvällen var slut. Jag tror att kunskap leder till trygghet och tilltro till professionen.

Så här citerar Marika Nylund Ek Barbro Westlund när det handlar om läsförståelse.

 

Jag tycker det stämmer även här!

14 reaktioner på ”Föräldrautbildning om Lgr 11

  1. kentlundgren 27 april, 2014 / 12:48

    Härligt initiativ, och snygg och spännande sammanfattat!

    Gilla

    • thereselinner 29 april, 2014 / 20:40

      Tack Kent, vad roligt att budskapet kommer fram! Det är alltid en utmaning att sätta ord på det man gjort och tänkt!

      Gilla

  2. sodks 27 april, 2014 / 13:25

    Grattis till föräldrarna som får gå på ett så trevligt och lärorikt möte!

    Gilla

    • thereselinner 29 april, 2014 / 20:41

      Vilken underbar kommentar! Det var inte alls dumt att vara en del av en sådan kväll – väldigt lärorikt!

      Gilla

    • thereselinner 29 april, 2014 / 20:42

      Tack snälla för din kommentar! Hoppas det kan inspirera fler till att erbjuda sådana möjligheter! Tror att vi behöver mötas kring ett gemensamt språk!

      Gilla

  3. Pingback: Tips | Pearltrees
  4. Hanna 4 december, 2014 / 21:20

    Det låter hur bra som helst det där! Jag är jättesugen på att starta igång något liknande på min skola, det behövs verkligen utbildning för föräldrar! Tack för mycket inspiration och goda råd. Mvh Hanna Östlund, Björklinge skola i Uppsala

    Gilla

    • thereselinner 4 december, 2014 / 21:32

      Tack Hanna!
      Vad roligt att höra att den inspirerar. Det var verkligen en givande kväll. Jag tror mycket på att alla ska få möjlighet att förstå det vi pratar om i skolan så att vi lättare kan mötas. Tack för din värmande kommentar!
      Med vänliga hälsningar
      Therese

      Gilla

Lämna en kommentar