Elever som äger sin lärprocess – blir medvetna om sitt lärande

Elever som äger sin egen lärprocess, vad innebär det egentligen? Att jag som pedagog kapitulerar och lämnar ifrån mig processen och ansvaret? Nej, för mig är det långt därifrån. Det krävs ännu mer medveten tanke om varför, vad och hur jag ska jobba med lärandet i klassrummet eftersom även eleverna behöver veta och förstå vart vi är och vart vi ska. När jag tittar tillbaka på inläggen här på bloggen så ser jag att något som återkommer är ”ett gemensamt språk”. För mig är det precis det som är grunden för att eleverna ska få möjlighet att äga sin egen lärprocess. Vi behöver ha ett gemensamt språk för att kunna prata om lärandet och inte stanna i görandet.

Vi brukar träffa vår blivande klass en stund innan sommarlovet för att eleverna ska kunna gå på sommarlov och åtminstone har fått träffa höstens nya lärare en liten stund. När vi träffas har jag de senaste gångerna gett alla uppgiften att skriva en text. En berättande text om något. Är det svårt att komma på något brukar vi tillsammans komma fram till ett förslag. Jag samlar in texten och lägger undan den och där får den ligga och vänta. Precis så gjorde vi i den här gruppen också.

När skolan nu började igen i veckan så tog jag fram texten. Vi startade jobbet med att prata lite om vad vi hade jobbat med under år 5 om texter och skrivande. Det blev många olika förslag som till exempel vad gestaltande beskrivningar var, texttyper och kärnmeningar till exempel. Elevernas uppgift var sedan att läsa sin gamla text och fundera över hur man skulle skriva den nu och sedan bearbeta den utifrån de kunskaper som var och en har just nu. Skriva en ny version av texten.

Vilken utvärdering jag fick! När texten var bearbetad fick jag en kort stund med varje elev och kunde fråga vad de hade sett. Hur de hade tänkt och om det var någon skillnad på texterna. Jag lyssnade noga på eleverna när de berättade. ”Det var stor skillnad” ”Jag har utvecklat meningarna med förklaringar och jag har förtydligat” ”Nu har jag stycken och jag har gestaltat här i den här texten” ”Det var inte svårt att utveckla, förklara och förtydliga mer för jag visste hur jag kunde göra” ”Jag har använt många fler beskrivningar”  Eleverna använde de ord som vi använt när vi har pratat om text och skrivande. Det som var så roligt att få ta del av var att det var inte bara var ord. För i deras texter såg jag det de hade pratat om. Alla eleverna kunde prata om text och var medvetna om att text är något man kan utveckla, inte för att första texten var dålig utan för att man ständigt utvecklar sina tankar och lärande och där med sitt skrivande.

Jag fick en god bild av var vi är och hur vi nu kan jobba vidare. Det blev en tydlig formativ bedömning av undervisningen. Men samtidigt en bra koll på att  just i det här fallet har jag alla eleverna med mig. För det är inte alltid lätt att verkligen få fatt i det, om alla är med eller inte och vilka jag i så fall tror är med men som inte är det.. ja, det där svåra, svåra i det här jobbet! Men i just det här fallet kan jag säga att alla är med och att vi nu kan kliva vidare i vårt lärande om skrivandet. Nu kommer vi jobba ännu mer med texttriangel i år 6 och kan då koncentrera oss mer på delarna i mitten – de som brukar vara lite extra svåra. Textbindningar av olika slag.

texttriangel

 

Bilden är från sidan 13 i skolverkets bedömningsmaterial ”Språket på väg”

Ibland hittar man det där enkla och användbara i några meningar i en bok! För något år sedan läste jag en massa litteratur om skrivande och kamratrespons för det skulle bli en uppsats som handlade om elever i mellanåren och deras syn på kamratrespons på texter. Jag hittade då boken Reflekterande läsning och skrivning  av Gunilla Malloy och där fanns det här tipset som jag har använt flera gånger. Det är ett snabbt sätt att formativt bedöma vart vi är och om min undervisning verkligen leder till det som jag tänker mig när jag planerar och genomför lektionerna. På ett övergripande sätt. Jag använder den här tanken även som en del i cirkelmodellen när vi skriver texter. Genom att gå tillbaka och titta på en text som man har skrivit i den aktuella texttypen och fundera på vad man kan utveckla vidare så är den egna lärprocessen aktiverad.

Elever som äger sin egen lärprocess är medvetna om vad de lär och vad de skulle kunna utveckla vidare. Det är fantastiskt att se tycker jag!

 

5 reaktioner på ”Elever som äger sin lärprocess – blir medvetna om sitt lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s