Inte alltid lätt att pussla ihop ett tema

Så är vi äntligen igång med höstens första tema. ”Jag och min omvärld – demokrati” Den här gången var det inte lätt att sy ihop ett tema. Kunskapskraven var tydliga och det central innehållet lika så. Ändå har jag vänt och vridit på tankarna och inte riktigt kommit dit jag vill. Vad var utmaningen den här gången? Det var att sålla bland all fantastisk inspiration! Det har fullständigt svämmat över med bra tips på filmer och upplägg i det utvidgade kollegiet. Bra tips och jag skulle vilja göra väldigt många av sakerna jag sett. Det är ett angenämt problem men ibland kan jag bli lite stressad när tankarna rusar runt och blandas med tankarna om vad är det vi behöver jobba med i den här gruppen? Den här gången gör även tiden att det är en extra stor utmaning. Det är snart val och innehållet bygger b la på möten med politiker. Eleverna har varit på resa och vi har precis kommit igång med jobbet i klassrummet. Ont om tid.

Nu är vi äntligen igång! Jag har lyckats få till en plan, en pedagogisk planering och eleverna är med. Eleverna har svarat på en enkät och jag har fått veta vad de vill lära sig mer om. Vi har börjat prata om vad demokrati är, om partierna och vad de står för och vi har börjat göra research för att så småningom spela in korta podcasts. Därefter ska vi jobba vidare med mänskliga rättigheter och barnkonventionen.

Idag fick eleverna i grupper förbereda besök i alla valstugor nere på stan. Det är fantastiskt att höra elever i år 6 komma fram till så många kloka frågor. Vi tågade ner på stan och grupperna spred ut sig till olika valstugor. Själv gick jag en runda och njöt. Att se engagerade elever som med stort allvar satt tillsammans med vuxna och pratade om sina frågor. Som kom tillbaka till skolan och med liv och lust berättade vad de hade varit med om. Nu ska vi jobba vidare med att varje grupp ska bestämma inriktning på sitt radioprogram och sedan fundera på vilken information de saknar för att kunna börja skriva sina manus.

I det här temat har vi börjat med flera pusselbitar på en gång. Idag pratade vi om det, att i vanliga fall planerar jag tema så att vi ska kunna lägga vårt pussel, vårt kunskapsbyggande, i en ordning där varje bit passar i varandra. Just nu håller vi flera bitar från olika delar av pusslet, samtidigt! Ambitionen är att bitarna ska passa ihop när vi är klara!  Att helheten ska bli synlig för eleverna trots att de yttre faktorerna som att det är val snart och att jag inte har träffat mina elever så mycket som jag hade önskat så här i skolstarten, påverkar ordningen i arbetet.

När jag hade förklarat läget för eleverna började jag fundera på om det inte är så att vi kanske ändå gör något bra genom att lägga pusslet på det här sättet den här gången. För det kanske är så att när eleverna också vet att det är så vi jobbar den här gången så leder det till något extra i lärande väg. Det kanske är det här som gör att de kommer kunna använda sina kunskaper på ett bättre sätt för att de själva är med och skapar helheten genom att sortera bitarna på vägen mot målet. För målet är klart och kommunicerat och vad vi ska jobba med för vi ska nå dit är också presenterat.

Jigsaw
Bilden hittade jag här

Nu ska vi tillsammans jobba för att lägga hela pusslet, fylla på med faktakunskaper och använda dem så att helheten blir tydlig för alla när vi är kommer i mål om några veckor!

En reaktion på ”Inte alltid lätt att pussla ihop ett tema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s