Betygsnack i år 6

”Kan inte vi prata om betygen? Hur det fungerar.” önskade två elever för ett tag sedan. Jag hade gått och funderat ett tag på hur jag skulle genomföra ett sådant snack där målet med pratet både var att informera om betygen men också komma åt den oro som jag märker att betyg skapar i dessa åldrar.

När vi jobbar med våra olika teman så visar jag ofta på exempel på hur olika lösningar kan se ut och sedan pratar vi om dem. Vi har jobbat med ett återberättat skrivande ett tag nu och som en del i det arbetet har vi tittat på andra texter och funderat över vad som är bra och vad som kan utvecklas. Eleverna är fantastiskt bra på att sätta ord på och ge tips på hur skribenter kan utveckla texterna och på så sätt träna upp sin blick för att titta på text och bearbeta den. Det här har varit ett sätt att visa eleverna kartan. Den kartan över vägen till målet. Om målet är välutvecklade texter behöver man få redskap för att kunna skriva sådana. Det här tänket finns med i alla ämnen. Var är vi och vart är vi på väg!

karta

Något vi också pratat mycket om är att vägen till målet kan man inte hoppa över! Ska man använda sina kunskaper i något ämne för att se samband, se det ur olika perspektiv eller jämföra olika skeenden behöver man sortera sina kunskaper först. För att sedan använda dem. Ett tydlig exempel på det var när vi jobbade med poddradio och eleverna väldigt gärna ville hoppa ifrån att intervjua till att direkt spela in sin podd, som inte var alls planerad. Då fick vi återigen tillfälle att prata om processen, vägen till målet.

När jag nu skulle ha en lektion om betyg ville jag få med vägen till målet, hur man kan jobba med att utveckla sina kunskaper och att betyg är ett värde på hur man använder sina kunskaper just nu. Inte ett mått på personen.

Jag startade med att dela ut ett uppdrag till varje elev. Sedan fick man tyst för sig själv fundera över hur man skulle ha löst det uppdraget om det hade varit på riktigt.

uppdrag

Eleverna skrev i sina reflektionsböcker och sedan funderade vi tillsammans. Vi kunde göra en arbetsgång för hur det skulle kunna gå till. Vi sorterade det vi behövde göra för att lösa uppdraget. När vi hade pratat om vägen till målet så hade vi samtidigt skapat en bild på tavlan över processen. Jag illustrerade den på samma sätt som jag hade gjort när vi jobbade med podden. Det här med processen och att sortera sina kunskaper är inget nytt för den här gruppen eftersom det är något vi pratat mycket om som en strategi att ta sig an arbetet.

När det var gjort fick alla ett nytt uppdrag att fundera över.

Betyg

Alla fick fundera en stund för sig själva innan vi satte igång och prata om betygen. Jag visade betygskriterierna i svenska och vi funderade på de där texterna vi hade tittat på tidigare. Hur skulle de passa in med kriterierna? Vi pratade om att ett betyg inte är för alltid  utan en avstämning en gång per termin. Vi gör massor av avstämningar i form av utvecklingssamtal, feedback på arbeten men framförallt alla de små korta samtal som vi har dagligdags eleverna och jag. Det är där som lärandet sker. Vi pratade om kartan. Kartan som visar vägen till målet och att vi, när vi visar på exempel inte stressar på utan vi visar hur man kan komma till målet. Men framförallt pratade vi om att det inte är ett betyg på människan. Det är ett betyg på hur man använder kunskaper och det kan man lära sig att utveckla tillsammans med pedagogen man jobbar med.

Långsökt? Det kan tyckas så, men tillsammans med tankarna om kartan och genom exempel på olika vägar till målet så visade det sig att just tack vare att jag använt flera olika sätt som uppdragen, kartan, exempel på arbeten och mina förklaringar så var alla med. Hur kan jag veta det?

Jo, vi avslutade det hela med att eleverna fick ge min genomgång två stjärnor och en önskan! Och den hade nått fram. Det var många suckar av lättnad när man förstod att man inte är sitt betyg. Man kan utveckla sina kunskaper. Det är möjligt!

Nu jobbar vi vidare. Vi släpper betygen för stunden och fokuserar på det som vi är där för, att lära och inte bara lära för betygens skull utan för vår egen!

 

 

2 reaktioner på ”Betygsnack i år 6

  1. Pingback: Sv | Pearltrees

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s