Kod i skolan – en kognitiv konflikt för fröken

Stirrar uppgivet på skärmen. Hoppas innerligt att något ska ändra sig i programmet genom ren och skär viljekraft. Sakta vandrar blicken runt i rummet. Koncentrerade ansikten är vända mot skärmarna och då och då hörs ett glatt tillrop eller engagerade frågor som bemöts av tålmodiga svar. Återigen fastnar blicken på skärmen. Jag fattar inte! Det verkade ju så enkelt. Det är nog inget för mig i alla fall….

Åh, vad det är nyttigt att inte förstå någonting, att bli påmind om känslan när man ställs inför en uppgift som man inte alls vet hur man ska ta sig igenom. En påminnelse om hur det är att vara elev ibland och känna att det i stunden inte kan finnas en möjlighet att lösa uppgiften. Uppgiften som alla andra verkar ha förstått direkt!

Jag har varit nyfiken på att koda länge. Karin Nygård  är en fantastisk inspiratör som jag fått lyssna på och som jag följer med stort intresse i sociala medier. Jag kan se många möjligheter i vår läroplan för att motivera kod i skolan. I svenska, samhällskunskap, teknik och matte tänker jag. I svenska blir kod ett språk som kräver tydlighet och alla delar har någon funktion precis som bokstäver, punkter och tomrum har när vi skriver och  när vi pratar om olika samhällsstrukturer i samhällskunskap tycker jag att hur vårt samhälle är uppbyggt digitalt borde finnas med som en struktur att prata om. Teknik och matte är kanske mer självklart att hitta beröringspunkter som hur det fungerar rent tekniskt och i matte finns bland annat koordinatsystem som man kan utgå ifrån!

Tillsammans med några kollegor går jag nu en kort kurs på avmkr och den här gången var dags att prova på programmet scratch. Där satt jag alltså på en kurs i kodning och förstod inte ett enda dugg! Så otroligt frustrerande att inte förstå. Men tillslut började det falla på plats men det krävdes lite hjälp att komma in i tänket. Lite hjälp,  positiv energi från grannen bredvid och tålmodiga lärare som kunde se var någonstans tankarna tog en väg som hindrade istället för att komma framåt. Det blev en kognitiv konflikt när inte sättet att tänka passade ihop med uppgiften. ”Du tänker rätt på ett sätt men fel på ett annat” När vi kunde reda ut var det körde ihop sig i tankarna så lossnade det och bitarna föll sakta på plats.

kod

Den där känslan när jag äntligen fick figurerna på skärmen att göra det jag ville. Den känslan. Det är samma känsla som gör att elevers kroppsspråk förändras, blicken blir stolt och ryggen rak. Det är den stunden när den känslan landar hos eleverna som är den starkt bidragande orsaken till att jag trivs och stannar i det här yrket. Guldstunder!

Det var så nyttigt att uppleva frustrationen idag, allt för att inte glömma känslan som eleverna sitter med då och då! Dessutom blev jag väldigt sugen på att börja jobba med koordinatsystem i matematik,  för nu vet jag precis hur jag ska introducera det – med programmering i programmet scratch! Det är nog första gången som jag längtar efter att jobba med koordinatsystem!

kordinatsystem

Men innan det är dags för det ska jag lära mig lite till. Inte allt, för det vet jag att jag har experter på i klassrummet som inom snar framtid kan mer än mig ändå, utan lite mer så att jag på ett ännu bättre sätt kan koppla ihop kodning med andra saker och sätta in det i ett sammanhang. Tror jag ska göra det tillsammans med 6-åringen där hemma som förmodligen ganska snart utmanar mig att lära mig ännu mer. Det var inte så dumt att visa den lilla korta sekvens som jag hade fått ihop och mötas av en djupt imponerad son!bild_kod

– Mamma! Vad du kan!

3 reaktioner på ”Kod i skolan – en kognitiv konflikt för fröken

 1. ses1549 18 oktober, 2014 / 06:38

  O vad jag känner igen mig. Tog in minecraft i klassrummet förra veckan. Lät två elever som annars mest får negativ uppmärksamhet bli experter som först visade mig och sedan kunde stoltsera med att hjälpa kompisarna. Jag kan fortfarande inget om minecraft men mina elever är motiverade och engagerade.

  Gilla

  • thereselinner 19 oktober, 2014 / 14:45

   Underbart! Vi har massa kompetenser i klassrummen som vi inte får missa! Tänkte jag skulle komma igång med kod just med tanke på det!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s