Vasamuseet i klassrummet!

Vi avslutade terminen med en riktigt bra lektion tillsammans med Lotta på Vasamusset i vårt klassrum. Nu bor vi långt ifrån Stockholm så vi tackar innerligt Vasamuseet för att de erbjuder lektioner via skype och det erbjudandet passade vi på att ta vara på så här i slutet av terminen.

vasa

Jag var på besök på  museet i våras och tänkte då att det kunde blir bra att utgå från Vasaskeppet när vi ska ta oss an 1600-tals historia. Vid något tillfälle tittade jag runt på museets hemsida och hittade möjligheten att få en lektion via skype. Digitala verktyg ger enorma möjligheter!

Vårt historiatema har vi startat utifrån vasaskeppet och det som vi kan lära av det. Vi utgick från;

Vi jobbade i grupper och samlade information ur flera olika källor och sedan sammanställde vi det vi hade fått fram. Allt lade vi på vår klassblogg så att Lotta kunde se hur vi hade förberett oss.
Eleverna formulerade några frågor som vi hoppades få svar på
 • Byggde man bara av trä när man byggde skeppet?
 • Hur gick olyckan när skeppet sjönk till?
 • Hur mycket är orginal på Vasaskeppet där det står på Vasamuseet?

Vi ville också fråga mer om vad Vasaskeppet kan berätta om den samtid som den byggdes i. Vad kan vi lära av Vasaskeppet? Vi fick svar på alla våra frågor och vi fick veta massor mer om den tiden och människorna som levde då.

Så nu är vi igång med vårt tema som handlar om 1600-1800- tals historia, det ska vi jobba med tillsammans med lässtrategier i svenska för att träna på att förstå och bearbeta faktatexter.

Eleverna var väldigt nöjda med den här möjligheten att direkt kunna ställa frågor och få svar. Det enda som hade varit bättre hade varit om vi åkte till museet eftersom den här lektionen gjorde att man ville veta mer!

3 reaktioner på ”Vasamuseet i klassrummet!

 1. Pingback: SO | Pearltrees
 2. Lotta Wiker 22 december, 2014 / 07:57

  Hej! Vad roligt att ni tyckte om skypen. Det gjorde jag med! Hoppas att ni får tillfälle att komma till museet en annan gång, antingen på en skolresa något kommande år eller när ni är på resa till Stockholm med släkt och vänner.

  God Jul önskar Lotta på Vasamuseet!

  Gilla

  • thereselinner 30 december, 2014 / 10:56

   Vi uppskattade den verkligen! Jag är säker på att ni kommer att få besök från flera av eleverna om de har möjlighet. Lektionen lockade verkilgen till att få veta mer.
   /Therese

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s