Mognad eller kan det vara något annat?

Genom åren har jag funderat på det här med mognad. När jag nu gick igenom alla tidningar som legat i en hög och väntat hittade jag det här citatet: vygotskij_Pedagogiska_magasinet
Ur: Pedagogiska magasinet

Jag hör ibland att man säger att elever inte är mogna för det ena eller andra lärandet. Jag har också funderat på varför jag ofta får veta att när en elev har utvecklat sina förmågor och sina kunskaper så är hen mogen för det. Det verkar som om det är lättare att förklara utveckling med mognad än med något annat.
Nu har jag tyvärr inte så stora kunskaper inom hjärnforskning och kan därför inte säga att det förhåller sig eller inte förhåller sig på ett visst sätt. Om det nu är där man kan finna förklaringar till när eventuell mognad sker. (hittade den här artikeln)  Jag kan bara ta ett steg tillbaka och titta med analytisk blick på min praktik de senaste 20 åren.

Jag funderar på och tror att det kan finnas andra faktorer som styr utveckling och lärande och inte bara mognad. Utan att det istället handlar om att elever får möjlighet att ta ansvar utifrån förmåga – eller lite utanför för att utmanas, redskap för att hantera utmaningen och stöttning när och om det behövs och framförallt tillåts ta ansvar eftersom att det finns en ömsesidig tillit?  När jag läste citatet i Pedagogiska magasinet så stärktes det antagandet. För när jag tittar på den utveckling som sker elevers när de får:

  • Redskap att veta hur – man kan jobba tillsammans med höga förväntningar
  • Tilltro till egen förmåga
  • Gemensamt språk för att prata om lärande
  • Syn på att egen ansträngning leder till utveckling
  • Bidra med eget kunnande – allas röster är viktiga
  • Äga sin utveckling – tänka kring och sätta ord på sitt lärande.
  • Utmaning

då stärks det ytterligare. Jag ser att elever kan nå så mycket längre i sitt lärande än vad de själva trodde var möjligt.

Jag kan fundera på om mognad som förklaring är ett sätt att i omsorg om att eleven inte ska behöva misslyckas, avstå möjligheten att utmana eleven att lära? En oombedd omsorg.  För tänk om den oombedda omsorgen lär eleven något helt annat än det vi tänkte oss. Tänk om den lär eleven -att de vuxna tror inte att jag kan!

Jag tror istället att alla elever bör bjudas in till att bli medskapare och få känna som James Nottingham

Från det ögonblicket kände jag mig som medforskare i vetandets värld snarare än en nybörjare som väntar sig att läraren ska fylla hjärnan med kunskap
s. 5 James Nottingham Utmanande undervisning

2 reaktioner på ”Mognad eller kan det vara något annat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s