Dokumentation – att hitta en form som underlättar

Jag har funderat mycket över och provat på olika vägar att dokumentera det jag ser när eleverna visar sina kunskaper. Många gånger har formen varit ett större problem än dokumentationen i sig för den har inte varit lätttillgänglig och smidig. Det blev extra synligt när det var dags att sätta betyg för första gången i år 6 för något år sedan. Jag hade noteringar på flera ställen och det var inte helt lätt att få en överblick över vilka kunskapskrav som var nådda. Det tog lång tid och mycket jobb att sammanställa och sätta betyget. Jag lovade mig själv att inte sätta mig i en sådan situation igen – jag höll på att gå under.

Under lektionerna sker det massor varje gång och det är klart att det noteras, men om jag inte har ett enkelt sätt att sätta det på pränt så har jag väldigt svårt att plocka fram all den informationen när det är dags för att skriva omdömen eller sätta betyg. Därför har jag lagt ner tid på att hitta en form som både underlättar mitt arbete och sprider ut det under hela terminen istället för när det är dags att skriva ner den till utvecklingssamtalen och betygssättningen.

Nu finns jag i en kommun som inte har ett så väl fungernade digitalt verktyg. Det har gjort att jag har fått hitta andra sätt. Vad det gäller att göra betygsättningen något mer underlättad och greppbar har jag valt att ”måla kunskapskraven”. Efter varje avslutat område tar jag fram min pärm med en flik för varje elev med kunskapskraven i de ämnen som jag undervisar i och färglägger det eleverna har visat mig.

Betyg_1
Ett skapat exempel på hur det kan se ut

Betyg_2

Jag skriver noteringar om vilka teman vi har jobbat med och när i tiden det har skett. Det här gör att jag får en tydlig visuell bild över åren som gått. Eftersom jag jobbar med elever i år 5 med så skriver jag även skrifliga omdömen under det året. Det blir lite dubbelt arbete men det betalar sig vid betygsättning i år 6.

Vi har kommit överens om att vi gör så här även i år 4:a vilket gör att när jag möter eleverna i år 5 så ser jag vilka kunskapskrav de har jobbat med och hur det gick då. Jag får en hjälp att se så inga kunskapskrev missas och att vi jobbar med dem vid flera tillfällen för att eleverna verkligen ska få chansen att möta varje kunskapkrav flera gånger, att utveckla sina förmågor och kunskaper och visa det vid upprepade tillfällen. Systemet kan också vara till god hjälp vid samtal med elever om de vill se bilden av årens arbete. Det är inte alla som vill det men möjligheten finns.

Det finns säkert fantastiska digitala verktyg för detta men så länge vi inte har det hos oss så fortsätter jag analogt och anledningen till det är:

  • jag sparar tid vid betygsättning
  • jag får en visuell överblick över vilka kunskaper eleverna visat
  • jag får syn på att inga kunskapskrav missas och att vi jobbar med dem flera gånger
  • jag har sammanställd information samlat på ett ställe
  • eftersom vi alla gör det som jobbar i 4-6 sker det en bra överlämning vad det gäller kunskapskreven mellan år 4 och 5

Sedan är det de dagliga noteringarna och avstämningar mitt i våra teman. De gör jag i ett dokument för varje elev. Lättillgänligt och formativt för att få koll på var vi är och vart vi ska. De anteckningarna är viktiga och tar inte så lång stund. Dokumenten är öppna när jag går igenom arbeten och rättar prov. De underlättar när det är dags för att skriva omdömen och gör det jobbet lättare.

Men hur ska man hinna det? får jag ofta höra. Jag funderar mer på hur klarar man av att ha koll om man inte noterar. Det gör inte jag! Därför hinner jag. Det är stor skillnad på min koll på elevers kunskaper och förmågor idag och för ett antal år sedan. Den stora skillnaden är att jag är så mycket mer medveten om var jag har alla. Tidigare fanns all koll i mitt huvud. Vi jobbade på och eleverna lärde sig mycket då med, men till varje samtal höll jag på att jobba ihjäl mig när det skulle kommuniceras. Så är det inte idag. Det är mycket jobb, men det är hanterbart, ganska effektivt och utspritt på hela terminen istället. Det är ett sätt som fungerar bra för mig!

18 reaktioner på ”Dokumentation – att hitta en form som underlättar

  1. sodks 23 augusti, 2015 / 08:09

    Intressant att följa hur du har tänkt och hittat bra lösningar på detta problem som vi alla brottas med!

    Gillad av 1 person

    • thereselinner 23 augusti, 2015 / 08:27

      Tack Åsa! Jag tänkar att många gånger är det att vi inte hittar en form som underlättar som gör att arbetsbelastningen blir ännu större. Genom att hitta en struktur som gör arbetet lättare blir det också fokus på elevernas lärande istället.

      Gilla

  2. Anna-Karin 23 augusti, 2015 / 08:49

    God idé! Jag gjorde något liknande när jag undervisade i sv3 på gymnasiet. Fast då hade jag varje enskild uppgift på ett papper. Det funkade när jag inte hade mer än tre elever.

    Gilla

  3. sophieeklof 13 september, 2015 / 14:11

    Hej! Skulle du rekommendera metoden för en musiklärare, eller tror du att detta skulle bli övermäktigt? Vi har ju ganska många elever?
    Vänliga hälsningar
    Sophie Eklöf

    Gilla

    • thereselinner 13 september, 2015 / 15:46

      Hej Sophie! Ja det skulle jag. Jag tror att om ni inte har något annat system som underlättar kan detta vara en väg. Om man fyller i för varje område och varje år man har eleverna så får man en bra bild över hur det har gått över tid. Min kollega som har slöjd fylller i för elever i år 5 och 6 och får då ett bra underlag vid betygsättning. Jag tyckte att det fungerade bra när jag hade 25 elever i 8 ämnen. Systemet gjorde att jag fick en bra översikt och det kändes mer hanterbart.

      Hoppas du kommer fram till ett sätt som fungerar för dig!

      Med vänliga hälsningar
      Therese

      Gilla

  4. Pingback: Ewam | Pearltrees
  5. Pingback: BFL | Pearltrees
  6. Filip Söderberg 23 juni, 2016 / 06:45

    Intressant läsning, letar ständigt efter en struktur som fungerar för mig. Jag undrar dock hur elevdokunentet som du nämnde kan se ut?
    /Filip

    Gilla

Lämna en kommentar