Klassrummet är en del i omvärlden

Ibland när eleverna ska utvärdera vad de har lärt sig eller kanske fundera över saker som de vill lära sig får jag frågan: måste det vara något i skolan?

Jag tycker att frågan visar att det finns en syn att skola och världen utanför är helt åtskilda och inte alltid hänger ihop. Jag försöker på många olika sätt visa på att när vi är i klassrummet så är vi en del av omvärlden. Vi finns i ett sammanhang och tack vara alla digitala möjligheter är det så mycket lättare att visa på det idag och framförallt använda dem så att klassrummet blir mer öppet och transparant. Det finns alla möjligheter att ta del av så många fleras kunskaper och dessutom stora möjligheter att skapa värde med de egna kunskaperna för många fler än dem i klassrummet eller i rummet bredvid.

Vi får besök i klassrummet lite då och då. Föräldrar, politiker och andra gäster kommer och hälsar på. Det är en ovärdelig resurs som inte får missas att ta vara på tänker jag. I veckan som gick hade vi besök av en av våra skolpolitker i stadan. Hon fick samma frågor som andra får när de kommer.

Besök

Det är så intressant att få ta del av svaren på frågorna. Vi fick veta att sättet vi hade jobbat på den förmiddagen var identiskt med formen en stor del av vardagen för en politiker. Samla information, analysera, samarbeta i grupp och presentera det som man kommit fram till! Vårt sätt att arbeta var lika. Nu hade eleverna många fler frågor till som de ville ställa men tiden tog slut och istället tog vi vår blogg till hjälp där frågor kan ställas och besvaras.

Plötsligt blir klassrummet och omvärlden inte längre uppdelad. Det är helt enkelt en värld – vår värld som vi deltar i här och nu med våra kunskaper som kan skapa värde för andra och vi tar del av andras kunskaper som skapar värde för oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s