När summativt blir formativt på riktigt

Det är intressant att titta på sitt eget lärande som lärare tycker jag. Jag har under ganska lång tid haft ambitionen att de uppgifter vi gör som är summativa också ska användas formativt, mer än bara genom kommentarer. Jag har då och då lyckats få till det. En uppgift som man bedömer, ger feedback på och som vi sedan jobbar vidare med för att direkt använda feedbacken. Då och då. Jag återkommer och återkopplar till feedbacken till eleverna men inte rent praktiskt. Använder det inte alla gånger som jag har önskat och haft som ambition från början.

Plötsligt inser jag att nu har jag gjort det flera gånger under den här höstterminen utan att lägga så mycket kraft på att tänka att jag ska göra det. Det har skett naturligt!

Mattediagnosen som eleverna gjorde jobbade vi vidare med på lektionen efter. Vi utgick då från:

 • Undersök de uppgifter där jag har markerat. Kan du förstå hur du har tänkt?
 • Vad upptäcker du? Är det något du kan eller är det något du behöver min hjälp för att bli säker på?

Ett bra tillfälle att jobba vidare med att bli medveten om sitt eget lärande och ta ansvar för att var och en själv ska förstå vad som är svårt, för att jag sedan på bästa sätt ska kunnna hjälpa till.  VIlka bra diskussioner det blev med var och en.

I geografi har vi jobbat med jordens inre och yttre krafter. Eleverna har fått skriva om hur de påverkar människor och natur i en summativ uppgift. Sedan har vi jobbat vidare med att titta på olika exempel utifrån ett bedömings material i geografi. Vad ser vi för skilllnader mellan svaren? Vad innebär ett enkelt, relativt välutvecklat och välutvecklat svar. Vi behövde skapa ett gemensamt språk för att mina kommentarer på den summativa uppgiften skulle bli tydligare.  Vårt nästa steg var att titta på de egna svaren för att utifrån respons från mig, nyvunnen kunskap om kunskapkraven och ett påbörjat gemnsamt språk om hur man kan utveckla sina svar utvecka ett svar hos sig och ett svar hos kompisen. Då behöver man leta fram sina kunskaper om jordens inre och yttre krafter igen! Uppgiften blev formativ och kunskaperna hamnade i fokus.

11252636_10153408983079322_4714664233265432452_o
Från Bedömning för lärande

Någon gång hörde jag att man behöver göra något 21 gånger för att det ska bil en vana. Vet inte var jag hörde det eller om det är en sanning. Jag kan däremot konstatera att för mig är det så. Jag behöver göra något väldigt medvetet många gånger för att det ska bli en naturlig del i undervisningen. Det gäller alltså att hänga i och hålla ut för att inte goda idéer ska rinna ut i sanden och jag ska trilla tillbaka i gamla vanor!

6 reaktioner på ”När summativt blir formativt på riktigt

 1. Catrin Sönnermo 19 oktober, 2015 / 06:12

  Hej! Blir nyfiken på vad för material du nämner i geografi? Eget eller var har du hittat? Vill du dela?

  Gilla

  • thereselinner 19 oktober, 2015 / 07:14

   Hej Catrin!
   Vi har jobbat med ett häfte som jag har hittat på lektion.se som handlar om jordens inre och yttre krafter. Vi har tittat på film till exempel den här: http://www.attlaratillsammans.blogspot.se/2015/09/hur-forandras-jordytan-och-hur-kan-det.html
   samt jobbat med stödstrukturer där vi har sorterat händelser till exempel jordbävning och hur det då påverkar människor, miljö och natur. Det har elverna jobbat med i grupper för att sedan diskutera i helklass. Ungefär så! Hoppas det kan vara till någon hjälp.

   Hälsningar
   Therese

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s