Språk i Norden

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk. Lgr 11 s.230

Vi har jobbat med nordiska språk  i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Det är väldigt roligt att jobba med det kunskapskravet tycker jag. Nu finns det så många sidor på nätet man kan ta hjälp av och få stöttning och inspiration av.  Vi började med ”språkträdet” och tittat på hur språken hänger samman.

Vi lyssnade på olika språk, jämförde ord och letade likheter och skillnader. På vår elevblogg fanns länkar till olika sidor för att lyssna flera gånger men också fakta om våra minoritetsspråk. I klassrummt jobbade eleverna med olika uppgifter som handlade om språk. Jag hittade dem bland annat på skolverkets sida. På bloggen såg det ut så här ungefär:

Minoritetsspråk

De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. Ibland säger man även att vi har ett sjätte minoritetsspråk och det är teckenspråk.

På språkrådets sida, som texten ovan kommer ifrån, kan man läsa mer om språken. Man kan lyssna på språken på sveriges radio. Där finns det en sida som heter Magiska skrinet. Där finns det sagor på alla de olika språken om man vill höra längre texter.

Nordiska språk
Kolla, jämför och lyssna på de nordiska språken genom att klicka på länken. När du kommer in på sidan får du klicka dig runt på de fraser som finns! Om du klickar på följande länkar får du träffa ett barn från varje land.
När du lyssnar på Sahara och David kan du leta efter likheter och skillnader mellan språken. Titta i ordlistan nedan och se om du får någon hjälp att förstå.
Bilden är hämtad från skolverket
 När vi sedan avslutade arbetet fick alla repetera de texer vi läst och lyssna igenom de olika språken igen. Allt fanns i ett uppdrag på vår blogg.

Tillsammans fick man samtidigt skapa en kunskapsbank där man fick ta del av vad kompisarna hade lärt sig. Uppdraget var:

1. Läsa igenom de häften som vi har jobbat med i skolan.

2. Repetera det du har gjort på inlägget Språk i Norden här på bloggen. Klicka på länken så kommer du direkt till inlägget.  Läs och genomför det som står i inlägget!
3. Förhör dig själv genom att svara på enkäten. Gå sedan in på den mejlen som du angett för att se om du har svarat rätt. Du kan svara hur många gånger du vill.

4. Skriv en kommentar på inlägget där du: Skriver och berätta om vilka likheter och skillnader du hittar mellan de nordiska språken. Vad är speciellt i de olika språken? Berätta också om vad du har lärt dig om språk när du har läst häftet ”Våra nordiska språk”

5. Läs igenom vad dina kompisar har skrivit – du kan lära dig mycket av det!

Det blev en samlingsplats för sammanfattningar av det vi hade jobbat med och det bästa är att den finns kvar om man vill läsa igen!

När det gäller digitala verktyg så letar jag efter verktyg som passar det jag vill att eleverna ska få lära och för att det ska underlätta för oss alla. Nu såg jag en poäng med att skapa ett självrättande formulär i google drive. Jag tog hjälp av tillägget Fluberoo. Det tog en stund att få det att funka men tillslut så! Det var ett verktyg som fungerade bra med mina elever i år 5. eftersom de tyckte att det var bra att få svar direkt på mejlen och därefter kunde träna igen om man behövde!

 

Ett område som numera är lättare att jobba med tack vare all inspiration som finns att ta del av!

15 reaktioner på ”Språk i Norden

  1. Pingback: SV | Pearltrees

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s