Värdeskapande motiverar

Jag funderar rätt mycket på det här med värdeskapande arbete i klassrummet just nu. Kunskap som skapar värde för en själv och andra. Hur kan man synliggöra det för eleverna? Hur kan man visa på att det vi gör inte bara har värde för egen del utan att den kunskap man har ofta kan gynna andra med. Det här tror jag är viktigt att synliggöra för det är inte alltid lätt att se sambanden själv. Dessutom tror jag att när man vet att det man gör kan vara till glädje för andra så kan man bli lite mer motiverad!

I förra inlägget skrev jag om hur vi jobbade med fältstudier och analyserade vår skolgård. Våra analyser kom sedan fastighetsbolaget till del och det skapade värde för dem och för kommande elever. De kommer att få en skolgård där elever har varit med och tyckt till med väl underbyggda åsikter.

När jag ställde frågan om vilket värde det vi gjorde hade för någon annan var det först svårt att svara på den frågan. Det var en fråga som man inte var van att ta ställning till. Men ganska snart kunde vi lista det värdeskapande i uppgiften.

När man pratar om värdeskapande arbete i klassrummet är det kanske stora projekt, till exempel som det vi gjorde, som man tänker på. Stora projekt kan kännas övermäktigt att sätta igång och därmed rinner det värdeskapande arbetet snart ut i sanden. Jag tror på att värdeskapande är en faktor som motiverar elever att lära sig mer och särskilt att lära sig tillsammans med andra. Det gäller att hitta en form för det som gör det lätt att genomföra för mig som pedagog och som visar eleverna att deras kunskap viktig för fler.

Vi utvärderar ofta veckans arbete och jag ställde vid ett tillfälle frågorna:

  • Vad har du lärt dig den här veckan?
  • På vilket sätt har du användning av dina nya kunskaper?
  • På vilket sätt kan dina kunskaper vara till värde för andra?

Svaren kan sammanfattas i att man lärt sig faktakunskaper om religon, förkorta i bråk, skriva instruerande texter och no- begrepp. En veckas arbete i kort sammanfattning. Kunskaperna kunde användas för att göra kommande lektioner lättare i No, bra att kunna för att det att lättare förstå hur andra tänker utfrån en annan religon och bra att kunna för längre fram kanske man ska jobba med något liknande och då är man förberedd!

Värdet för någon annan då? Jo, det kunde man se den här gången. Vi jobbar ofta tillsammans och då kan man hjälpa till genom att förklara det man själv har förstått för någon som inte har fått koll på innehållet var en återkommande åsikt.  Kunskaperna kommer till användning och samtidigt befäster man sina kunskaper själv. Det sista var inget eleverna tänkte på – men det gjorde jag! Att förklara för någon annan är ett riktigt bra sätt att verkligen själv förstå. Det blir värdeskapande på alla sätt det här att jobba tillsammans.

team-1028829_1280
Bilden kommer från pixbay

Att utvärdera och få syn på att i skolan kan man lära sig massor varje dag, fast ibland kanske man inte tänker på det. Genom att stanna upp och fundera i ett par minuter på vad man har lärt sig och poängen med det tror jag skapar mening, samanhang och dessutom ett stort värde. Värde för en själv, och skapar det även värde för en klasskompis, en annan klass  på skolan eller varför inte ibland också många, många andra utanför skolan – beroende på vad man jobbar med för stunden, då ökar motivationen  att lära ytterligare.

När jag nästa gång frågar vilket värde elevernas kunskap har haft för någon annan hoppas jag att svaren kommer lika lätt igen. Jag har också som ambition att jag då har skapat fler möjligheter till att det finns tydliga mottagare för elevernas arbete. Det leder till engagemang som i sin tur med motivationens hjälp tar kunskapandet till djupare nivåer har jag märkt!

 

En reaktion på ”Värdeskapande motiverar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s