Terminsstart – Vi är en klass som…

En ny termin startade idag och var är väl bättre än att plocka fram det bästa från den tidigare terminen och låta det bli bilden av det framtida arbetet. Därför inledde vi terminen med att summera hur många av förra terminens lektioner var. Jag skrev på tavlan vad jag tyckte var en beskrivning av klassen sätt att jobba. Eleverna fick tycka till och ha synpunkter på om det stämde eller inte. Vi var ganska snart helt överens om att nu kan man beskriva klassens sätt att jobba genom att säga:

Vi är en klass som:

  • vet varför man är i skolan
  • vet hur man gör så att alla lektioner leder till lärande  – för alla

Men frågan är hur man kan se det? Jag frågade efter vilka kännetecken jag skulle se om jag klev in på en lektion, vilken som. Jag skulle få se arbetsro, koncentration, samarbetet m.m kom eleverna fram till.

Genom att jag skulle få se det så hade vi också bevisat påståendena som alla var överens om som sanna. Vi har nu en gemensam bild av hur vårt arbete är i klassen. En bild som alla har önskat men som vi inte alla gånger har haft. vi är en klass som

I år jobbar vi vidare med att våra gemensamma förväntningar ska bli vår vardag. Våra gemensamma förväntningar är uttalade och synliga för imorgon kommer bilden hänga i klassrummet. Jag kunde inte fixa det idag för jag fick i uppdrag att göra om bilden lite först utifrån synpunkter från eleverna. ”Du måste skriva kännetecken större – det är de som är viktiga!” Bara att göra om och göra rätt!

 

5 reaktioner på ”Terminsstart – Vi är en klass som…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s