Att kasta sig ut i det okända – ett nytt jobb

Jag sitter och pratar med kloka tonåringar om lite av varje. Jag får frågan om  hur det är på det nya jobbet. Förvirrande, spännande, stimulerande med många frågor och massor av nya trevliga människor säger jag. Hjärnan känns som en torktumlare. Det bara far runt där inne!

-Fattar precis! säger tonåringen. Precis så var det när jag började 7:an. Förvirrande, rörigt och super nervöst. Fattar precis!

Jag har bytt jobb. För omvärlden verkar det inte vara så stor sak att byta jobb. Det gör väl alla! För mig har det varit ett enormt steg. Flera månader av en känslokarusell. Jag tycker nämligen att lärarjobbet är ett av de viktigaste och, ur mitt perspektiv, det roligaste jobb man kan ha. Många av inläggen här på bloggen genomsyras av just det. Det fantastiska i att få vara en del av vår framtid. Mitt i klassrummet där det allra finaste kan ske – insikter om att man kan och har lärt sig något vilket tänder en stolt blick. Nu har jag tagit klivet ut ur klassrummet för att ta mig an ett annat spännande uppdrag.

Jag var bra nära att tacka nej och det handlade mycket om det ovan men också en rädsla för att släppa det kända och trygga. Det insåg jag först när en av mina kloka arvingar speglar mig i det som jag tänker, förmedlar till omgivningen och själv försöker leva efter:

Men mamma, är det inte det livet handlar om? Att lära sig nya saker?

Nu har jag jobbat nästan två veckor på mitt nya jobb som kvalitetsutvecklare/ bitr utbildningschef i Lessebo kommun. Jag har redan lärt mig massor, mött fantastiska människor och fått se många olika verksamheter. Jag kliver in i ett uppdrag där all min lärarerfarenhet kan få komma många till del samt att elev och lärarperspektivet finns med på fler nivåer i styrkedjan vilket jag tror är en fördel. Jag kommer vara en del av vår framtid även nu men inte direkt i mötet med eleverna utan genom att vara med och skapa de bästa förutsättningarna från en annan del av styrkedjan.

förvirrad

Det är förvirrande att byta jobb efter 14 år på en arbetsplats men så oerhört lärorikt att sätta sig i nya situationer. Det är precis det som våra barn och ungdomar gör flera gånger under sin tid i skolsystemet. Den kloka tonåringen satte ord på det. ”precis som när jag började 7:an” Genom att själva kliva in i rollen som ny, sätta sig i situationer som man inte behärskar eller prövar på det man själv inte tror att man kan, påminner man sig om vad våra elever ständigt möter.

Kommentaren om att börja högstadiet har jag funderat en hel del på. Vi analyserar elevernas betyg och dess skillnad mellan år 6 och 7, mellan år 9 och gymnasiet och försöker förstå vad förändringar beror på. Hur ofta tar vi med den parametern? Det som händer när man är ny och försöker förstå ett nytt system? Lära känna massor av nya människor och hitta sin roll samtidigt som det pågår massor i ett identitetsskapande. Hur tar vi emot ungdomarna? Hur får vi dem att landa? Hur mycket ställer våra förväntningar på dem att ”de borde kunna – de har ju gått i skolan i evigheter” till det för att vi själva har glömt hur det vara att vara ny?

Det är inte säkert att det här är avgörande för alla men kanske för någon eller några. Det är förstås inte rimligt att utgå ifrån att alla känner som jag inför det nya men jag kan tänka mig att en och annan gör det. Jag är väldigt glad för hur jag har blivit mottagen och för planeringen som fanns för att så snart som möjligt få möta alla verksamheter och presenteras för nya medarbetare men framförallt att mottagandet har genomsyrats av stor värme och omtanke. Tänker vi på hur vi gör för att alla barn som byter enhet och verksamhet ska känna sig trygga så att ork och fokus kan riktas mot lektioner och det som ska läras i samspel med alla de andra i klassrummet? Det är inte lätt att ta in fakta när alla intryck far runt i huvudet som kläder i en torktumlare! Det om något kan jag intyga efter mina första veckor på en ny arbetsplats.

Det snurrar, är förvirrande men väldigt, väldigt roligt och lärorikt att kasta sig ut i det okända!

 

 

En reaktion på ”Att kasta sig ut i det okända – ett nytt jobb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s