Tillit – ett av de finaste ord jag vet

Jag skulle skriva ett sommartal och tacka för mina första 7 månader på nytt uppdrag. Det blev ett tillfälle att funderade över vad jag värdesätter och vad som är viktigt för mig.  Ett av de vackraste ord jag vet dök upp. Tillit.

Jag skrev mitt tal och jag höll det. Och jag fortsatte att fundera över ordet.

Tillit är bland det finaste ord jag vet. När man lever det.

När man slänger sig med, säger det i alla möjliga och omöjliga sammanhang eller kräver det – då tappar ordet sitt värde och dess viktiga innebörd urholkas sakta men säkert.

Idag används det  flitigt i många sammanhang. Tyvärr kombineras det ofta med krav, med ord och handlingar som andas motsatsen och sakta men väldigt säkert så tappar ordet i värde. Kanske blir ordet tillslut något man använder för att distansera och förminska en motståndare med. Polarisering – om ni bara visade tillit till oss så….

Tillit skapas enligt mig genom det vi gör och det vi säger – inte genom att vi kräver att få det. Tillit skapas när var och en tar ansvar för sitt uppdrag,  när vi ber om hjälp, när vi tar emot hjälp och stöd och när vill hjälper varandra för att nå den målbild vi arbetar mot tillsammans.  När vi  har samma målbild och var och en tar sitt eget ansvar för att nå dit, när vi tillsammans skapar en ansvarskultur – då växer tilliten. När vi lever det.

Var rädd om ordet och dess innebörd för i en anda av ömsesidig tillit, där finns kraften och möjligheten till att uträtta stora förändringar och utveckling av verksamheten. Så tänker jag.

Tillit – läs ordet. Från båda hållen. Det behövs ömsesidighet. Från båda hållen.

Tillit.

photo-1499540633125-484965b60031
unsplash-logoNatalie Pedigo Fotocred: Natalie Pedigo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s