Kamratrespons på muntlig text

Jag jobbar mycket med egenrespons och kamratrespons på skriven text och men även på lösningar i matematik. När vi jobbar med den skrivna texten jobbar vi med stödstrukturer i form av responsformulär och vi avslutar alltid responsen, både den egna och kamratresponsen med två stjärnor och en önskan som ett sätt att sammanfatta sina åsikter.

Under hösten har vi jobbat intensivt med muntlig text. Muntlig text i form av att skapa en radiopodd om valet. Vi har jobbat med att synligöra arbetsgången för att kunna genomföra ett sådant här projekt. Det blev ett bra tillfälle att prata om processen fram till målet. Vi har pratat om att den muntliga texten behöver en struktur och disposition som gör att lyssnaren kan hänga med, precis som den skriftliga texten behöver ha.

Alla har jobbat intensivt med sina program och vi har nu lagt upp dem på vår klassblogg. Det återstod då bara ett moment till, egenrespons och kamratrespons. Vi gick tillsammans igenom stödstrukturen i form av en responsmall och pratade om vad de olika stegen innebar. Frågor ställdes och vi klarade ut det som var svårt.

Poddradio_-_responsDärefter funderade vi på hur man skulle kunna formulera responsen i form av två stjärnor och en önskan. Vi skrev upp några av förslagen. Därefter visade jag det formuläret som man sedan skulle skriva sin respons i.

förslag_på_respons

responsblad

Grupperna som hade gjort programmen tillsammans satte sig ner och började med att lyssna på sitt eget program som de sedan gav respons på. När det var klart lyssnade de på kompisarnas program, ett åt gången. Det blev intressanta diskussioner i grupperna utifrån stödstrukturen om vad de tyckte och hur de skulle formulera sina åsikter.

Varje kamratrespons från varje grupp tillsammans med egenresponsen har nu varje elev fått i ett eget häfte. Det häftet finns kvar att återkomma till när vi sätter igång med ett liknande projekt framöver. När det är dags går vi tillbaka och funderar på hur vi ska göra den här gången, i det nya projektet. Jag tror att lärandet är något som pågår ständigt och jämt. Det här var första gången eleverna och jag gjorde radiopoddar. Det är klart att det finns sådant vi kunde gjort annorlunda och sådant vi gjorde bra direkt men det är just den insikten vi lär oss av. Just här och nu i det här temat gjorde vi vårt bästa och det kan vi lära oss vidare av nästa gång. Det var nyttigt att lyssna noga på varandras program för att få med sig tankar och inspiration.

Vad lärde jag mig? Massor, som att ge sig in i ett dataprogram för första gången, genomföra det tillsammans med 30 elever och organisationen av det. Det vara bara några av de sakerna som jag fick fundera extra över under resans gång. Något som jag inte hade funderat över, förrän jag efter genomförandet frågade eleverna om det, och som kom som en överraskning var att många tyckte att det var svårare att ge respons på muntlig text än på skriven text. Eleverna gav varandra respons och var helt bekanta i arbetsgången men tyckte ändå att det var svårare. Det tyckte jag var en väldigt intressant reflektion eftersom vi har jobbat massor mycket med respons och om att ge respons handlar om arbetet och inte personen. Jag trodde att vårt tidigare arbete var direkt översättningsbart till den muntliga texten, men det var det inte. Det var ett nytt medie att förhålla sig till och det blev mer personligt när man hörde rösterna.

Det här är en viktig aspekt att ta hänsyn till och som jag ska ta med mig nästa gång jag genomför det för första gången med en grupp. Det är inte självklart att känslan kring att ge och få respons är den samma bara för att man tränat på det på i en form – det behöver tränas i många olika former för att vara ett redskap för lärande!

 

 

9 reaktioner på ”Kamratrespons på muntlig text

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s